Her får du besvaret fem af de spørgsmål om buyer personas, som vi oftest får, når vi introducerer begrebet.
Hvad er en buyer persona?
Kort sagt er det et semi-fiktivt bud på, hvem din ideelle kunde er. En buyer persona er udarbejdet på baggrund af den data, som du besidder på dine nuværende kunder, på kundeinterviews og til sidst kvalificerede gæt. En buyer persona skal skitsere hvilke udfordringer dine modtagere har, hvilke oplevede forhindringer de har, og hvad der er afgørende for, at de investerer i dit produkt.
Du opstiller en række information, som du ønsker svar på om dine kunder for at lære dem bedre at kende. Husk at tænke deres kunderejse med ind, så du får en idé om deres oplevelse med dit brand. Mange af spørgsmålene kan du sandsynligvis besvare med din data. Men uanset hvor mange spørgsmål du har fået afklaret med data, er det vigtigt at lave kundeinterviews. For at kunne lave en buyer persona som kan bruges til noget, er det nemlig vigtigt at søge efter viden om dine kunder, som du ikke allerede har. Og det kan du (nærmest) kun få ved kundeinterviews. Når du har hævet al den viden du kan, ud af dine interviewpersoner, kan du supplere den sidste del af din buyer persona med kvalificerede gæt, på baggrund af den viden du har.
En buyer persona hjælper dig med at finde ud af, hvilke typer mennesker du kommunikere med. På den måde kan du bedre tilpasse dit indhold efter en specifik type, imødekomme deres behov og kontakte dem på de rigtige medier og kanaler. Det giver en større kundetilfredshed – og en højere kvalitet i dine leads, da du fanger de rigtiges opmærksomhed. At have en eller flere buyer persona(s) er desuden en essentiel del af din virksomheds inbound marketing strategi.
Hvis du vil vide mere om, hvordan du laver dine buyer personas kan du klikke her.
Hvor mange kundeinterviews skal man lave til sin buyer persona?
Det er en god idé at interviewe omkring 15 personer pr. buyer persona. Det anbefaler Hubspot, som er ledende marketingplatform inden for inbound marketing, hvor buyer personas spiller en vigtig rolle.
Du kan både interviewe dine nuværende og potentielle kunder. Hvis du har kontaktoplysninger på nogle leads, som endnu ikke har købt dit produkt, har du mulighed for at interviewe nogen, som ikke kender dit brand så indgående, som dine faste kunder gør. Det kan give dig nyttige informationer.
Overall skal du sørge for at få en god repræsentation af forskelligartede kundetyper – på den måde finder du også ud af, om du har behov for at lave flere buyer personas.
Hvor mange buyer personas skal man have?
En buyer persona er en repræsentant for din målgruppe. Derfor kan der være behov for at opstille flere forskellige buyer personas. Især hvis din målgruppe er bred og du henvender dig til flere forskellige typer med dit produkt eller din ydelse. Har du mange forskellige produkter og/eller ydelser, vil der sandsynligvis også opstå et behov for flere buyer personas, da du skal henvende dig til flere forskellige kundegrupper for at ramme dem med det content, der passer til dem.
Det er dog vigtigt at sige, at der ikke er noget rigtigt eller forkert antal. Du skal dog huske at være dybdegående i de informationer, du bruger til at udforme din(e) buyer persona(s). Arbejdet med at lave en buyer persona skal gøre dig og resten af din virksomhed klogere på, hvem I henvender jer til – det skal ikke kun baseres på antagelser.
Hvilke dele af virksomheden kan bruge buyer personas?
Din(e) buyer persona(s) kan bruges af alle de teams, der interagerer med kunder. I de fleste tilfælde vil det sige marketing, salg og kundeservice. Og selvom du er en mindre virksomhed uden store afdelinger, kan det være en god idé at gribe kommunikationen med dine kunder an ud fra de forskellige afdelingers vinkler. Det hjælper dig med ”at tage forskellige hatte på” i din interaktion med kunderne.
I marketing bruger man buyer personas til at producere og målrette det content, man laver – hvilke problemer har målgruppen, hvordan løser vi de problemer og hvordan henvender vi os til dem?
Hos salg kan man bruge buyer personas som et bechmark for at kvalificere og forstå de individuelle kontakter, man henvender sig til – hvor er de i beslutningsprocessen og er de beslutningstagere?
Kundeservice skal bruge buyer personas som en guide til, hvordan de giver kunderne den bedst mulige oplevelse med dit brand og dit produkt eller ydelse – også efter køb.
Hvad er et godt eksempel på en buyer persona?
Basisinformationerne om din buyer persona vil typisk være de samme. Afhængig af om du er en B2B eller B2C virksomhed, vil der være lidt forskel på, hvad der ellers er værd at fokusere på.
Med en B2C buyer persona henvender du dig direkte til et individ. De skal bruge deres private tid, penge og interesse på dit produkt. Derfor er det ikke lige så vigtigt at vide en masse om deres rolle og ansvar på jobbet. Fokusér i stedet på hvordan de er i deres baggrund, livsstil og dagligdag er, samt hvordan de beslutter deres individuelle køb.
En B2B buyer persona fokuserer, ligesom B2C, også på den individuelle kunde. Her bør du dog inkludere mere specifikke detaljer om, hvor din ideelle kunde arbejder, hvad de gør og hvordan de interagerer med deres organisation. I et B2B tilfælde er buyer personaen ikke altid ansvarlig for at træffe købsbeslutninger, og sådan en detaljer skal også være en del af din beskrivelse.
Du kan se et eksempel på en B2B buyer persona her: